© Binnenstad Ondernemers Federatie
Het duo ‘La Gionda’ beet de spits af in Galerie ‘De Twee Pauwen’. Hier spelen ze voor een doek van Afifa Aleiby.

Galeriehouders slaan handen ineen voor avond vol muziek en cultuur

Noordeinde Nocturne smaakt naar meer

Muziek en voordrachten tot in het nachtelijk uur. Het was het eerste gezamenlijke initiatief van de galerieën in het Noordeinde. Afgelopen zaterdag 3 februari is de eerste Noordeinde Nocturne gehouden. Een eerste, maar beslissende stap naar meer samenwerking tussen de galerieën. “Het Noordeinde is dé kunststraat van het land: nergens is er in Nederland een straat met zo’n hoge concentratie kunst- en antiekzaken. Daar moet je natuurlijk iets moois mee doen,” aldus Madeleine Ekegårdh van Galerie Noordeinde, één van de initiatiefneemsters.

BOF bulletin nr. 35 - maart 2007

De galeries en kunsthandels van het Noordeinde hielden hun deuren tot laat in de avond open. Ze verrasten de bezoekers met een gevarieerd programma. Behalve – uiteraard - exposities, was er volop muziek en waren er lezingen en ontmoetingen met kunstenaars. Hotel Carlton Ambassador aan de Sophialaan had zelfs een speciaal overnachtingspakket samengesteld voor dit evenement.

 

© Binnenstad Ondernemers Federatie
‘Duo Cajon’ wist een tjokvolle Galerie Noordeinde stil te krijgen met een combinatie van zang en klassiek gitaarspel.

Improviseren

“Een ongelooflijk succes”, vertelt Madeleine Ekegårdh verder. “Ik had nooit echt zoveel mensen verwacht; daar waren wij niet op voorbereid en wij hebben veel moeten improviseren. Ik had hoogstens 200 mensen in mijn galerie verwacht, maar het waren er 1.200!! Alle galeries waren laaiend enthousiast over de opkomst en de reacties van de bezoekers en er waren ook een heleboel nieuwe gezichten bij.”
De galeriehoudster heeft recht van spreken: over de hele lengte was de expositieruimte tjokvol toen om 22.00 uur het Duo Cajon van start ging met de zang van alt-mezzo Carina Vinke en de klassieke gitaarbegeleiding van de Deen Jonas Skiel­boe.
Het publiek gedroeg zich overigens voorbeeldig tussen de kwetsbare doeken langs de wanden en de vele breekbare plastieken. Dit tot opluchting van de galeriehouders.
Ook in Galerie De Twee Pauwen – qua ruimte iets beter toebedeeld – was het tjokvol toen La Gionda onder het spelen van dé Italiaanse tarantella spelend de trap naar de expositieruimtes afdaalde. David van Aalderen en Henk Meulenbelt speelden op hun viool en accordeon een gevarieerd genre van traditioneel Italiaans, tot klezmer, salon- en filmmuziek.
Een opmerkelijk keuze in een stad die eigenlijk alleen vertrouwd is met jazz, pop en klassiek. Bovendien bleek de muziek zonder enige versterking een verademing voor het publiek dat graag een paar woorden met elkaar wil wisselen, zonder te hoeven schreeuwen.

Samenwerking

Samenwerking tussen bedrijven die het van de inloop van klanten moeten hebben, zoals kroegen, winkels en galerieën, is altijd een moeilijk punt. Dat is op het Noordeinde niet anders geweest.
“Er zijn altijd ondernemers, die niet mee willen doen, omdat het niet direct geld oplevert, maar die vergeten dat je ook op lange termijn moet kunnen denken. Maar die zijn inmiddels ook ‘om’. Als je nu de beurzen bezoekt, hoor je dat Noordeinde Nocturne wordt besproken als een niet te missen evenement. Dat gaat echt zoden aan de dijk zetten.”

Jaarlijks

“Nu is iedereen wel overtuigd van de krachten die vrijkomen als je gaat samenwerken”, aldus Madeleine Ekegårdh.
Het is dan ook de bedoeling dat Noordeinde Nocturne een jaarlijks terugkerend evenement wordt.

BOF bulletin nr. 35
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 35
Download BOF bulletin nr. 35 Of bekijk dit nummer online.