Burgemeester van Woensel

Eigenlijk was het wel een goed begin in september 2004: “De nieuwe wethouder van economie houdt van een praktische aanpak.Daarbij draagt hij de binnenstad, die hij een ‘kroonjuweel’ noemt een warm hart toe”, valt in het BOF Bulletin van die maand te lezen.

BOF bulletin nr. 35 - maart 2007

We hebben het over Pieter van Woensel, de inmiddels gesjeesde verkeerswethouder, die 12 miljoen is uitgeschoten met RandstadRail en daarover lijkt te zijn gevallen.
Lijkt.
Want wij zijn er verbaasd over, dat dát de reden is. Twaalf miljoen; tjonge, jonge, hoeveel is dat nou eigenlijk tegenwoordig? De gemeente Den Haag heeft onlangs meer dan het zevenvoudige besteed aan een niet echt fraai maar blijkbaar ‘historisch’ verantwoord schilderij voor het Gemeentemuseum (dat lekker nog steeds geen nieuwe naam heeft, benieuwd wat die propaganda-wethouder Huffnagel daar nog van zal willen gaan brouwen)?

Als wethouder van Economie leek hij wel in de smaak te vallen in de binnenstad, want – net als Bruno Bruins – hield ‘onze’ Pieter van ‘korte lijnen’.
Maar op Verkeer, zijn volgende ambitie – ging het mis. Het is ook nogal lastig, als je als wethouder vol verve een Verkeers Circulatie Plan moet verdedigen, dat de achterban van je partij – de VVD – helemaal niet ziet zitten.

Dan waren er nog wel meer akkefietjes, waar de vroede vader voor verantwoordelijk was, maar waar hij niet alles aan kon doen, omdat het al liep, zoals het liep, toen hij op het zo begeerde pluche belandde, zoals – inderdaad – het RandstadRail-debacle.

Wij gunnen Pieter van Woensel uiteraard geen slechte oude dag (die zo vroeg lijkt te zijn begonnen), want een deel van het drama kreeg hij in de schoot geworpen. Voor gevallen politici bestaat in Nederland gelukkig een goede opvangregeling: het burgemeesterschap.
Mogelijk heeft een gemeente in het zuiden des lands – van Woensel is uiteindelijk Brabander – wel belangstelling. Zijn naam heeft hij dan in elk geval mee.

Eduard Bekker

BOF bulletin nr. 35
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 35
Download BOF bulletin nr. 35 Of bekijk dit nummer online.