Bedrijven binnenstad bundelen hun vrachten

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Ad Dekkers, voorzitter van De Schone Stad en tevens bedrijfsleider van Maison de Bonneterie, hielp zelf actief mee met inladen: u ziet hem hier naast chauffeur Bert Postma, van de eerste bestelbus op aardgas.

In de binnenstad is dinsdagavond 22 januari een project begonnen, waarbij transporteurs de aflevering van meerdere vrachten voor verschillende winkels combineren. Doel van het initiatief ‘Vrachtarrangementen Retail’ is het vrachtverkeer in de binnenstad terug te dringen.

BOF bulletin nr. 42 - februari 2008

Eigenlijk is er al ruim een half jaar geleden begonnen met de nieuwe manier van bevoorrading. Inmiddels maken daar een kleine 60 Haagse winkeliers gebruik van.

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Toen Dekkers letterlijk een handje toe wilde steken, kreeg hij nul op het rekest: alleen verpakkingsmateriaal is welkom, een los lichaamsdeel (van een modepop) wordt toch niet zo beschouwd.

Minder vrachtverkeer

Naast minder vrachtwagens voor de deur, hebben zij nog een ander voordeel van het project: verpakkingsmateriaal wordt gratis afgevoerd en verwerkt door een recyclebedrijf. Dit betekent minder vrachtverkeer en daarmee minder uitlaatgassen.

Samenwerking

Het initiatief is in samenwerking met een aantal partijen tot stand gekomen. Retailservice organisatie Intres is organisator en samen met TNT Post verantwoordelijk voor de uitvoering. Het wordt ondersteund door leveranciersbranchevereniging Modint, retailbranchevereniging Mitex en ‘De Schone Stad’, waarin Bureau Binnenstad, winkeliers, gemeente Den Haag, Kamer van Koophandel Den Haag, Stadsgewest Haaglanden, Platform Detailhandel Nederland en transportorganisaties met elkaar samenwerken.

BOF bulletin nr. 42
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 42
Download BOF bulletin nr. 42 Of bekijk dit nummer online.