© Binnenstad Ondernemers Federatie
Voortaan ook Engelstalige straatnaamborden in de binnenstad? Nee, dat is overdreven, maar de bewegwijzering mag wel eens op zijn minst tweetalig worden uitgevoerd.

Hoe worden we gastvrijer?

Meer Engels op straat!

Het is een legendarisch voorbeeld: buitenlanders die glad aan de residentie voorbijrijden, omdat ze op het richtingsbord ‘’s-Gravenhage’ zagen staan en dat toch echt niet aan hun bestemming konden koppelen.

BOF bulletin nr. 45 - juli 2008

Den Haag is een internationale stad, met een verleden dat wordt gekoesterd. Anders dan Amsterdam, dat vergat te vieren, dat ze 200 jaar hoofdstad waren. En eigenlijk is Den Haag, waar zowel regering als vorst gehuisvest zijn in feite al de hoofdstad. Daarbij komt haar internationale uitstraling, met de tribunalen, de Shell, Europol en meer buitenlandse organisaties.

Weinig internationaal

Toch valt in de binnenstad weinig te merken van dit internationale karakter. Noch in het openbaar vervoer, noch op de straatnaamborden, noch in de warenhuizen kom je vertalingen tegen van informatie-en richtingborden. Ook het horecapersoneel spreekt maar matig over de grens.
Zelfs de VVV zou wat Den Haag aan gaat wel wat meer folders in andere talen mogen uitgeven.
Een eerste stap zijn de bescheiden uitvouwplattegrondjes van de binnenstad, die behalve in het Nederlands ook zijn uitgevoerd in het Engels, Frans, Spaans en Duits.

Dagkaarten

Maar er zijn meer zaken, die in andere metropolen gewoon zijn, maar die in de Hofstad eenvoudigweg ontbreken: de informatie op de stations, bijvoorbeeld. Iemand die de stad niet kent en op HS of CS aankomt per trein, vindt op het station geen bemande informatiebalie.
Ook het openbaar vervoer is niet op toeristen ingesteld: het zou logisch zijn om op de lijnenrichting Kurhaus ook in het Engels om te roepen.
Het gebruik van de strippenkaart stelt de argeloze uitheemse bezoeker voor een compleet raadsel. Terwijl de oplossing toch simpel en overal in het buitenland wordt toegepast: de dagkaart voor toeristen, die de mogelijkheid biedt om bijvoorbeeld tegen vertonen van het paspoort tegen gereduceerd tarief binnen een aantal zones te reizen (waarbij Leiden en Delft ook ‘meegepikt’ zouden kunnen worden).
Ook verdere eenduidigheid zou kunnen helpen de expats en toeristen thuis te laten voelen in de binnenstad: uniforme sluitingstijden, bijvoorbeeld tot 19.00 uur, alle dagen van de week.

Convenant

Gelukkig is een groot aantal partijen, die bij de binnenstad zijn betrokken tot een afspraak gekomen, dat er iets moet gebeuren; veel zelfs.
Een greep:

BOF bulletin nr. 45
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 45
Download BOF bulletin nr. 45 Of bekijk dit nummer online.