© Binnenstad Ondernemers Federatie
Rob Niekerk en Hetty Bloemendal voor de leegstaande panden aan de Brouwersgracht, waarvoor zij een helder plan hebben: een markt voor duurzame voeding met zitmogelijkheid.

‘Anti-horeca bureaucratie’ werkt leegstand in de hand

Brouwersgracht verloedert:
buurt maakt reddingsplan

Ze kunnen het niet meer aanzien. De ondernemers van de vereniging ‘Tussen de Grachten’ willen eindelijk de welverdiende aandacht van de gemeente, want ze hebben genoeg van de verloedering en leegstand van ‘hun’ Brouwersgracht.

BOF bulletin nr. 49 - februari 2009

En zij hebben een helder plan om deze verloedering en leegstand te stoppen: een plek voor bedrijven die zich op verschillende manieren bezig houden met duurzaamheid: niet alleen levensmiddelenwinkels met verantwoorde voeding, maar ook meubelmakers en ontwerpbureau’s, die willen dat hun milieuvriendelijke producten lang meegaan of makkelijk en schoon kunnen worden hergebruikt.
Kortom: een concept dat niet concurreert met de overige winkels in de binnenstad.
Bovendien bieden de kop van de gracht bij het Buitenom en de ventwegen voldoende ruimte voor de boerenmarkt, welke er nu wat ontheemd bijstaat langs de Hofweg. Een boerenmarkt in de Weimarstraat liep vast in de gemeentelijke regelgeving, tot teleurstelling van de kooplieden.

Bureaucratie

Tot dusver heeft de gemeente – blijkbaar door eerdere slechte ervaringen – een horecastop ingesteld in dit gebied. Daarin is zij echter totaal doorgeschoten: een vegetarisch restaurant kreeg geen vergunning. Zelfs het beroemde indische restaurant Soeboer mocht haar bedrijf niet uitbreiden met het naastgelegen pand voor een toko: ze mochten er eens stiekem stoelen neerzetten voor eters...
Gevolg is dat de fraaie voormalige gracht met haar historische panden grotendeels is afgeplakt. Er zijn slechts enkele bedrijfjes gevestigd, die eufemistisch gezegd weinig meerwaarde voor de omgeving uitstralen en waarvan het partijkantoor van GroenLinks nog het minst dubieuze is.
De vereniging heeft nu de BOF in de arm genomen om haar roep naar de gemeente te versterken. Die ziet het belang in voor de uitstraling van de hele binnenstad en zal ‘Tussen de Grachten’ alle steun geven. Wordt dus beslist vervolgd.

BOF bulletin nr. 49
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 49
Download BOF bulletin nr. 49 Of bekijk dit nummer online.