BOF: ‘Fiets zegen voor binnenstad’

Er wordt steeds meer gefietst in en naar de binnenstad. Is dat niet iets om blij om te zijn? De gemeente en veel ondernemers lijken het vooral als een probleem te zien. Eric van den Elshout denkt daar anders over. De BOF-voorzitter gaf zijn visie tijdens het Milieucafé op 19 mei in het stadhuis.

BOF bulletin nr. 53 - juni 2009

De winkeliers in de Grote Marktstraat hebben zeker een punt als ze klagen over het verschijnsel ‘fiets’.
Op een gemiddelde zaterdagmiddag worden er 2.500 van deze tweewielers volkomen willekeurig in de binnenstad schots en scheef neergepoot. En dat ziet er erg slordig uit.

Zegen

Eric van den Elshout is als Bijenkorf-storemanager en Voorzitter van de Ondernemersvereniging Grote Marktstraat hier niet blij mee. Uitgerekend ‘zijn’ straat wordt door dit fenomeen het meest geteisterd. De fietsen die tegen de gevel van zijn warenhuis worden ‘geplaatst’ zijn slechts voor een zeer gering deel van Bijenkorfbezoekers zelf.
Toch beschouwt hij de fiets als een zegen voor de binnenstad. Voor hem hoeven deze gestalde vehikels niet uit de Grote Marktstraat weg: “In een wereldstad hoort de fiets gewoon bij het landschap.”

Gemiste kans

Probleem is echter een fatsoenlijke stalling. Onder het nieuwe Spuimarkt gebouw had er eentje moeten komen voor maar liefst duizend rijwielen, maar het werd een supermarkt. Een gemiste kans, die duidt op een gebrek aan kracht of macht van de gemeente en in elk geval op mismanagement en miscommunicatie op minstens één van deze twee plekken.
Waar moeten de fietsen nu dan heen? Niemand weet het. Maar buiten kijf staat, dat de fiets het geschiktste eigen vervoer is voor een bezoek aan de binnenstad.

Blunder

Eric van den Elshout ziet een mogelijkheid om de blunder van de Spuimarkt te ondervangen bij de herontwikkeling van het pand van Marks & Spencer. “Daar zou met het stallen van fietsen rekening gehouden moeten worden. Maar denk ook aan de parkeergarage in het Souterrain. Claim daar een deel van de toegangen voor het stallen van fietsen.”
Daan Goedhart van de Fietsersbond vult aan: “Op de plek van één auto kun je tien fietsen kwijt. In twee lagen zelfs twintig fietsen. Dat is economisch heel interessant.”
De mogelijkheid van gratis stallen in de tramtunnel wordt overigens al onderzocht, meldt een vertrouwde bron binnen het stadhuis.

BOF bulletin nr. 53
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 53
Download BOF bulletin nr. 53 Of bekijk dit nummer online.