‘Appraus’ voor de Grote Chinese Poort

© Binnenstad Ondernemers Federatie
“Wil hij mijn sla nog wel of niet?” Binnenstadwethouder Frits Huffnagel (rechts) houdt de leeuw vertwijfeld een krop sla voor. Als die het accepteert, brengt dat voorspoed. Dat gebeurt gelukkig.

De economische banden tussen China en Den Haag worden door de gemeente niet onder stoelen of banken gestoken. Dat zou nu al helemaal niet meer kunnen, nu er in de Wagenstraat een begin is gemaakt met de bouw van een reusachtige entree tot Chinatown. De Bijenkorf kan nu worden aangeduid, als ‘dat pand naast de Chinese poort...’ Maandag 5 oktober was het zo ver. De heer Zhang van de Chinese ambassade en de Haagse wethouder Frits Huffnagel (Binnenstad) gaven het startschot voor de bouw van twee Chinese Poorten bij het Haagse Chinatown.  

BOF bulletin nr. 56 - november 2009
© Binnenstad Ondernemers Federatie
Bij de uitgang van de Bijenkorf in de Wagenstraat worden de kolommen geplaatst bij het staketsel van de poort ...

Een werkploeg van Chinese arbeiders van de Shanghai Tayjuan Company in fraaie blauwe overalls zijn die dag begonnen met originele Chinese bouwmaterialen, zoals hardsteen kolommen met Chinese graveerkunst, een houten dakopbouw van meer dan duizend onderdelen en ambachtelijke beschilderingen. Deze Chinese werkploeg zal, met begeleiding van de Haagse aannemerscombinatie HABO Heijdra, de Chinese poorten in de Wagenstraat over ongeveer een maand opleveren.
 

© Binnenstad Ondernemers Federatie
... die er zo uit moet gaan zien. Blik vanaf de Gedempte Gracht.

‘Appraus’

De openingsspeeches, veraangenaamd met de nodige vlammetjes, werden gehouden in het Mandarijn en daarna vertaald door een bekwame tolk, die resoluut korte metten had gemaakt met de beruchte ‘l’, wat echter een hypercorrectie tot gevolg had, die bij menig toehoorder een glimlach ontlokte, toen zij achter elke speech vroeg om een welgemeend ‘appraus’.

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Nieuwsgierige, edoch bezorgde niet-Chinese blikken vanachter de poort. “Mogen wij hier nog wel blijven?”
BOF bulletin nr. 56
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 56
Download BOF bulletin nr. 56 Of bekijk dit nummer online.