Artist-impression schaal 1 op 1

Visbanken-hoek op weg naar plein met uitstraling

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Het is niet wat het lijkt. U kijkt tegen een print aan...

Ooit scharrelde op de hoek van de Groenmarkt en de Schoolstraat een ooievaar zijn kostje bij elkaar uit het afval van de viskramen. Nu keert hij weer terug als geveldecoratie. Hoe dat eruit komt te zien onthulde binnenstadwethouder Frits Huffnagel op 30 oktober met een geveldoek te ontrollen, dat al toont hoe Schoolstraat 4 er straks gaat uitzien, met een fraaie horecawand.

BOF bulletin nr. 57 - december 2009

Het pand wordt vergroot en omgebouwd tot horecaruimte en op de bovenverdieping komen drie luxe appartementen. Naar verwachting is de verbouwing van het pand zomer 2010 gereed. “Door deze renovatie krijgt dit stukje binnenstad weer historische allure”, vertelde de wethouder, die persoonlijk per hoogwerker het onthullende doek van het levensgrote canvas wist los te peuteren.

© Binnenstad Ondernemers Federatie
[Klik op de afbeelding voor groter]

Daar klopt echter niets van, maar dat kan onze Frits als ‘buitengaatse’ wethouder niet weten: tot 1970 bevonden zich hier de visbanken. Al hadden die al 30 jaar hun oude functie verloren, ze bleven zorgen voor een karakteristieke uitstraling van deze hoek, zoals op bovenstaande foto uit 1937 is te zien.
Hadden ze er nu nog gestaan, dan was een goede combinatie van overdekte en open terrassen mogelijk geweest, want omsloten door de overdekte rand bevond zich een open terrein.
Na de sloop bleef er een ontsierende dode hoek over, zoals op de foto links nog is te zien. Dankzij het initiatief van winkelier Harry Berg, die een reisboekhandel in de Schoolstraat bestiert, krijgt de entree van deze straat weer een levendige aanblik.

BOF bulletin nr. 57
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 57
Download BOF bulletin nr. 57 Of bekijk dit nummer online.