•Weer een BIZ-poging
•Ambachtelijke bedrijfjes willen graag

Boekhorststraat worstelt, en komt boven?

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Het mooiste pand dat op dit moment te huur staat is het ‘Huis van de 13 Rovers’ op nr 36. Het gerenoveerde torentje steekt boven alles uit.
[Klik op de afbeelding voor groter]

Nadat het voornemen eerst was vastgelopen is de winkeliersvereniging van de Boekhorststraat weer met nieuwe moed begonnen om alsnog de BIZ (Bedrijven Investerings Zone) van de grond te krijgen. Dat wordt spannend, want volgend jaar is dit niet meer mogelijk.

BOF bulletin nr. 70 - maart 2011

Niet alleen het opzetten van de BIZ is aanvankelijk gestrand. Ook de verhuur van winkelruimte heeft Staedion tegen gezeten door de economische crisis. Dit woningbedrijf heeft in 2008 een overeenkomst getekend om samen met de gemeente in de Boekhorststraat extra te investeren. Dat houdt in dat zij haar bezittingen in de straat uitbreidt met aankopen van winkelpanden, om het ‘wonen boven winkels’ te realiseren en de winkels op te knappen. Vertrekt de bestaande huurder, dan zoekt Staedion goede nieuwe huurders.

Stagnatie

In 2010 heeft Staedion een aantal projecten aangepakt en andere moeten doorschuiven naar 2011/ 2012, want door tegenvallende verhuurresultaten raakte de pot leeg. De draad is nu weer opgepakt en het lijkt erop dat de loop in de straat weer begint te los te komen. Staedion heeft aangegeven goede huurders te willen blijven zoeken en daar kan de Boekhorststraat nog zeker zes jaar van profiteren.
Het bedrijf heeft intussen drie karakteristieke panden aangekocht en opgeknapt en voor leuke bewoners gezorgd. Er zijn ondanks de crisis toch een paar nieuwe winkels bijgekomen. Op dit moment is er vraag vanuit de designerswereld. Staedion spreekt met drie kandidaten: allen buurtondernemers die de wijk goed kennen. Het grote designers magazin HOOP in het oude Kwantumgebouw en de vintage shop ‘Cute but wrong’ hebben de aanzet gegeven.
Mogelijk gaan meer ambachtelijke bedrijfjes zich in de straat vestigen. Er zijn natuurlijk al slagerij Ensing, die ‘ouderwetsch’ zijn vlees rookt op open vuur en Ben van ‘De Zeespiegel’ die zijn Marokkaanse vis op Nederlandse wijze schoonmaakt. Juweliers uit Iran en Irak kunnen op vraag sieraden maken.

Tearoom

De hoop is gevestigd op de opening van een lunch-/tearoom, zodat ook ’s ochtends en tijdens de lunch ergens wat gegeten en gezeten kan worden.
De Gemeente beoordeelt of de oude wens een voetgangers doorgang te creëren van de Lutherse Burgwal garage naar de Boekhorststraat uitvoerbaar is en wenselijk. Met deze doorgang heeft de straat weer aansluiting op publiek dat vanuit de Utrechtsebaan per auto de straat wil bezoeken.
De winkeliersvereniging heeft in ieder geval een goede les geleerd. Ook het contact met de gemeente loopt weer. Zo wordt er nu gewerkt aan het verbeteren van de straatverlichting. Verder is het zaaks om bij iedereen je belangen te blijven behartigen zodat ideeën niet onderop de stapel verdwijnen. Zorg ook altijd voor mensen die regelmatig door de straat lopen en met de winkeliers babbelen om op de hoogte te blijven van klachten en ontwikkelingen.

Meer verbinding

De Oranjemarkt op 30 april, die de winkeliersvereniging organiseert, is een begrip in Den Haag. Er wordt nagedacht om die dag de loop meer richting Binnenstad te krijgen, door een verbinding te maken met Grote Markt waar muziek te beluisteren is, via de Schoolstraat en dan Rond de Grote Kerk een vrijmarkt waarna men in het Hofkwartier van dit alles kan bijkomen met een drankje en gezelligheid. Er worden nog organisatoren gezocht!

Met dank aan Marijke Jonker voor de uitgebreide informatie

BOF bulletin nr. 70
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 70
Download BOF bulletin nr. 70 Of bekijk dit nummer online.