Ad Dekkers blikt tevreden terug op 10 jaar BOF

‘Binnenstad is het vliegwiel voor heel Den Haag en omstreken’

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Eerste BOF-voorzitter Ad Dekkers in het venster van zijn oude werkkamer in Maison de Bonneterie met uitzicht op het inmiddels naar de Grote Marktstraat vertrokken Bureau Binnenstad: “BOF heeft het grootwinkelbedrijf en de kleinere winkels het gezamenlijk belang leren inzien.”
[Klik op de afbeelding voor groter]

Duidelijk maken, dat alle binnenstadondernemers gezamenlijke belangen hebben en een aanspreekpunt zijn voor gemeente. Ad Dekkers is ervan overtuigd dat de 10-jarige Binnenstad Ondernemers Federatie daarin is geslaagd.

BOF bulletin nr. 73 - juli 2011

“Ik ben nu al een tijd bedrijfsleider van Maison de Bonneterie Amsterdam. En in de hoofdstad is nog lang geen sprake van gezamenlijk overleggen tussen gemeentebestuur en ondernemers en het vastleggen van gezamenlijke plannen voor de binnenstad.”

Tramtunnel

Aldus Ad Dekkers, die in 2001 een van de oprichters was van de BOF. Als bedrijfsleider van Maison de Bonneterie aan de Hoogstraat was hij voorzitter van de winkeliersvereniging Paleispromenade. Er was regelmatig onderling overleg, maar dit viel weg. En dat juist op een moment dat het imago van de binnenstad beschadigd raakte door de perikelen met de onderlopende tramtunnel.
Samen met Jan Kroon, die destijds namens de Kamer van Koophandel de binnenstad in zijn portefeuille had, kwam Ad Dekkers tot de oprichting van de Binnenstad Ondernemers Federatie: een platform voor binnenstadondernemers om in contact te treden met de gemeente en met elkaar over knelpunten en binnenstadsbeleid.

Bruins

De BOF begon met acht ondernemersverenigingen, maar uiteindelijk hebben 14 verenigingen zich aangesloten. De toenmalige wethouder Bruno Bruins zag in de BOF een serieuze gesprekspartner. De BOF is ook vertegenwoordigd in de Stichting Binnenstad; een overlegorgaan waaraan alle private partijen van de binnenstad meedoen en de Stichting Binnenstad Management, die de gemaakte afspraken in het Binnenstadsplan handen en voeten geeft en de voortgang van het Binnenstadsplan bewaakt. In dit Binnenstadsplan staat het beleid voor de komende jaren uitgestippeld.

Gezamenlijk belang

Ad Dekkers: “Dankzij de BOF zijn grootwinkelbedrijf en kleinere winkels gaan inzien dat ze beiden een gezamenlijk belang hebben: een aantrekkelijke, leefbare binnenstad, waar mensen zich graag ophouden. En zo’n binnenstad werkt als het ware als een vliegwiel voor de hele regio.”

BOF bulletin nr. 73
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 73
Download BOF bulletin nr. 73 Of bekijk dit nummer online.