Winkeleigenaresse tevreden over snelle actie politie, niet over vervolg

‘Na de overval was ik vooral doodmoe’

“Hij kwam tussen 10 en half 11 binnen. Hij richtte een pistool op mij, waaraan ik niet kon zien of het echt was of niet. ‘Mee naar achteren’, commandeerde hij.” Aan het woord een jonge winkel-eigenaresse, die een boetiek draait in de binnenstad. Deze winter werd haar zaak overvallen. ‘Waar is de kluis?’, schreeuwde de knaap, toen hij haar bedreigde.

BOF bulletin nr. 74 - september 2011

Dat veranderde, toen ik merkte dat hij gespannener werd, nadat ik had verteld dat ik helemaal geen kluis heb. ‘Ik heb alleen maar een kassa, voorin de zaak’, zei ik, in de hoop dat ik hem zo weer naar voren in de winkel zou kunnen dirigeren, want achterin vond ik het helemaal bedreigend. Dat gebeurde ook. Uiteindelijk ging hij er met de inhoud van de kassa vandoor. Veel zat er niet in, zo vroeg in de ochtend: niet meer dan rond de honderd euro.”

Moe

“De volgende dag stond ik weer in de winkel, maar dat wil niet zeggen dat dat makkelijk was. Vooral de eerste week was ik dood- en doodmoe.”
“Ondanks alles heb ik geen moment overwogen om te stoppen. Ik was net drie maanden open. Maar hier even verderop waren jonge meisjes het slachtoffer. Ik kan me voorstellen dat die daar anders over denken.”
“Over de politie heb ik niets dan lof, althans direct daarna. De dame van de meldkamer hield me aan de praat tot de politie er was.

‘Nooit meer iets gehoord’

Die waren er in twee minuten. Uiteindelijk was het hele overvalteam hier binnen.
Daarna hoorde ik weinig, tot ik na twee maanden de dader van foto’s moest proberen te herkennen. Dat lukte me niet. Ik kon hooguit zeggen wie het niet was.
Ze wilden of mochten niet vertellen of er een verdachte was gepakt. Eigenlijk heb verder nooit meer iets gehoord. Niets van arrestatie, niet van een eventuele veroordeling. Dat vind ik wel erg onprettig.”

Maatregelen

“Na de overval hebben we maatregelen genomen. Met de winkeliers naast mij heb ik goed contact. Ik heb een persoonlijk alarm, dat ik ongemerkt kan activeren. Dan treedt er bij mijn buren ook een alarm in werking, zodat die dan meteen komen kijk wat er aan de hand is.”

Niet meer veilig

“Toch voel ik me niet meer zo veilig in mijn winkel zoals eerst het geval was. Ik ben nu veel alerter op wat er in mijn omgeving gebeurt.”


‘Verkeersplan is pas echt funest’

Tijden het gesprek met het slachtoffer blijkt dat inmiddels hele andere zaken veel meer haar aandacht vragen: “Voor de winkeliers hier in de straat is het Verkeers Circulatie Plan echt de doodsteek. Dat houdt mij nog veel meer bezig dan de overvallen die bij mij en verder bij ons in de straat hebben plaatsgevonden.”      Meer

BOF bulletin nr. 74
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 74
Download BOF bulletin nr. 74 Of bekijk dit nummer online.