Erik Meeuwisse vertrekt als chef wijkpolitie binnenstad

‘Collectief denken must voor veiligheid’

© Binnenstad Ondernemers Federatie
Chef wijkpolitie Erik Meeuwisse: “ondernemers moeten ook het welbehagen van hun klanten hoog achten.”
[Klik op de afbeelding voor groter]

"Werken in de binnenstad is prettig, omdat er tussen alle partijen, de gemeente, de ondernemers en de BOF onderlinge betrokkenheid heerst. Een sfeer waarin je elkaar weet te vinden. Daarin springt dit stadsdeel er echt uit. Als Haaglanden een taart is, is het de mooiste taartpunt. Wij hebben een uitstekende relatie met onze partners."

BOF bulletin nr. 75 - december 2011

Aldus chef wijkpolitie Erik Meeuwisse (50). Hij doet zijn werk als chef wijkpolitie binnenstad altijd met plezier. Toch stopt hij per volgende jaar: hij is gevraagd om als projectleider de gemeentelijke handhavingsteams voor leefbaarheid in te vlechten in de politieorganisatie, zodat deze teams en politie beter als één geheel kunnen functioneren. Maarten de Kok, coördinator integrale veiligheid, neemt hem waar.

Zakkenrollers

Het collectief denken en handelen van burgers en ondernemers is voor hem essentieel voor de veiligheid, zoals dat gebeurt met de Collectieve Winkel Ontzegging, die volgend jaar stevig gaat worden opgepoetst. “Als mensen het gevoel hebben, dat het niet pluis is in de stad, wijken ze uit naar andere winkelcentra als Leidschenhage. Daarbij is het dus van belang dat ondernemers niet alleen op hun eigen zaken letten, maar ook het welbehagen van de klant hoog achten. H&M ondermeer geeft het goede voorbeeld: hun beveiligers zijn zeer gespitst op zakkenrollers.”

“Dankzij hen hebben we al menig zakkenroller kunnen aanhouden. Volgens het Hoofd Bedrijfschap Detailhandel is het budget voor de veiligheid met 5% toegenomen. Dat is een goed teken. Het duidt erop dat partijen in de binnenstad ondanks de lastige tijden beseffen dat ze zich niet alleen op hun eigen bedrijf richten, maar toch het mooie van deze samenwerking blijven koesteren.”

Regeldruk

Desalniettemin is het werk van de politie er de laatste tijd niet makkelijker op geworden. Dit vooral door de grote administratieve regeldruk en vele procedures. “Daarvan zie je dus nooit iets terug in politieseries." Hij hoopt dat de huidige regering er in slaagt deze regeldruk terug te dringen.

Daartegenover staat dat de politie tegenwoordig weer directer met het publiek kan communiceren: als je je aanmeldt bij @PolJanHen, word je door de politie al twitterend teruggevolgd. Zodat je via privé-berichten (DM’s, direct messages) direct vragen kunt stellen of zaken kunt melden. Meeuwisse: “dankzij onze volgers hebben wij bijvoorbeld snel een verdachte van een horeca-incident kunnen aanhouden”.

BOF bulletin nr. 75
Dit artikel stond in BOF bulletin nr. 75
Download BOF bulletin nr. 75 Of bekijk dit nummer online.